

O calor isostérico de sorção foi estimado a partir dos dados de equilíbrio de sorção, utilizando-se a equação de Clausius-Clayperon. A utilização do modelo de GAB nos resultados experimentais, através da análise de regressão não linear, proporcionou um bom ajuste entre os dados experimentais e os valores calculados. As isotermas de adsorção e dessorção foram obtidas na faixa de 30-70 ✬ e as atividades de água (a w) de 0,02 a 0,97. Keywords: moisture content thermodynamic properties mango.ĭados de equilíbrio da umidade da polpa de manga foram determinados utilizando-se o método estático gravimétrico. The enthalpy-entropy compensation theory was applied to sorption isotherms and plots of DH versus DS provided the isokinetic temperatures, indicating an enthalpy controlled sorption process. Isosteric heats of sorption were found to increase with increasing temperature and could be well adjusted by an exponential relationship. The net isosteric heat of sorption was estimated from equilibrium sorption data, using the Clausius-Clapeyron equation. The application of the GAB model to the experimental results, using direct nonlinear regression analysis, provided agreement between experimental and calculated values. Adsorption and desorption isotherms were obtained in the range of 30-70 ✬, to water activities (a w) from 0.02 to 0.97. Moisture equilibrium data of mango pulp were determined using the static gravimetric method. de Engenharia de Alimentos, Universidade de São Paulo. de Engenharia de Alimentos - Universidade Estadual de Campinas. de Engenharia e Tecnologia de Alimentos - Universidade Estadual Paulista. GabasIII, * *Ī quem a correspondência deve ser enviada. Kohayakawa II Vivaldo Silveira Jr II Maria A. Enthalpy-entropy compensation based on isotherms of mangoĬompensação entalpia-entropia baseada nas isotermas de mango
